Welkom op de andrewils.nl
Logo andrewils.nl
Over 80 jaar Vrijheid

In 2024 en 2025 vieren we dat de Tweede Wereldoorlog 80 jaar geleden ten einde kwam. Door het hele land staan we erbij stil dat Nederland dankzij de inzet van militairen van de geallieerde landen en met hulp van het verzet werd bevrijd. We herdenken de slachtoffers die daarbij vielen.

De littekens die de Tweede Wereldoorlog achterliet zijn 80 jaar later nog steeds zichtbaar. Heel direct in families die dierbaren hebben verloren die zijn vermoord tijdens de Holocaust of zijn omgekomen door het oorlogsgeweld in Nederland en in Nederlands-Indië / Indonesië. Maar ook breder werkt de Tweede Wereldoorlog door, zoals in de manier waarop we naar de wereld kijken.

Alleen in een land zonder oorlog, waar mensenrechten worden nageleefd en waar geen onderdrukking is, kan een samenleving goed functioneren. Daarom vieren we met 80 jaar vrijheid ook dat wij in een democratie leven. Een land waar iedereen mag meedenken en meebeslissen, vraagt om ieders verantwoordelijkheid.

Wij kregen in 1945 onze vrijheid terug, maar op veel plaatsen in de wereld wordt tot op de dag van vandaag oorlog gevoerd. Vrijheid is nooit af; we moeten er dagelijks aan werken om de ander de ruimte te geven en onze democratie te bewaken.  Op die manier blijft Nederland een vrij, tolerant land. Daarom vieren we vrijheid niet alleen, maar samen. Want vrijheid deel je met elkaar.

Tijdlijn-80jv-1536x898

Vanuit de historische tijdlijn zijn er vijf belangrijke momenten. Tijdens deze momenten wordt op nationaal niveau aandacht besteed aan het bovenstaande narratief, waarbij invulling wordt gegeven aan verhalen van toen en van nu.

  • September 2024 - Herdenking en viering van de bevrijding van het zuiden van Nederland
  • Januari 2025       - Holocaust-herinneringsmaand
  • April 2025            - Herdenking en viering van de bevrijding van het oosten en het noorden van Nederland
  • Mei 2025             - De Nationale Herdenking en Viering van de Bevrijding op 4 en 5 mei
  • Augustus 2025    - De Nationale Herdenking 15 augustus

Nationale start 80 jaar vrijheid

12 september 2024 - Mesch - Limburg

Koning en Koningin Maxima wonen de nationale start bij van de viering van 80 jaar vrijheid. Op deze dag staat de start van de bevrijding van Limburg en het zuiden van Nederland centraal. In 2024 en 2025 vieren en herdenken we dat Nederland 80 jaar geleden werd bevrijd en dat we sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog in vrijheid leven.

[Home] [Tijdlijn] [Eurovisiesongfestival] [Vera Lynn] [Rogier van Otterloo] [Over 80 jaar Vrijheid] [Market Garden] [6 juni 1944 D - Day]