Welkom op de andrewils.nl
Logo andrewils.nl
Market Garden

Operatie Market Garden startte op 17 september 1944.

Het doel was om met een combinatie van een luchtlandingsoperatie (Market) en een grondoffensief (Garden) vanuit BelgiŽ naar het IJsselmeer op te rukken. Dit zou de Duitse troepen in West-Nederland isoleren.
 

“Valkenswaard in de schaduw van Market Garden”.

De meeste belangstelling ging naar de dramatische gebeurtenissen rond de Rijnburg in Arnhem.
Omdat er weinig aandacht is geschonken wat er ten zuiden van Valkenswaard afspeelde, wil ik hier dmv deze website een indruk geven naar de gebeurtenissen op zondag 17 september 1944. “Valkenswaard in de schaduw van Market Garden”. (Eerst korte omschrijvingen van de gebeurtenissen die verwijzen naar uitgebreider verhaal met foto’s - video’s.)
Kaartplan van Market Garden: Hell’s Highway.

Wat gebeurde zondag 17 september 1944?

S’middags om 14.00 uur begon het inleidend artillerie-bombardement dat ook Valkenswaard teisterde. Ruim driehonderd kanonnen richtten hun vernietigende kracht op een zeer smal gedeelte van het duitse front. Links en rechts van de weg werd een strook van niet meer dan 800 meter en over een diepte van 8 kilometer geheel omgeploegd.
Om 14.35 uur sprak luitenant Keith Heathcote van de Irish Guards, staand in de koepel van de voorste Sherman, in zijn microfoon: chauffeur ..... rijden!.

10 minuten na de opmars (14.45 uur) van de geallieerden Market Garden grondtroepen ten zuiden van Valkenswaard vonden hevige gevechten plaats waar 9 sherman tanks in een duitse hinderlaag - Kampfgruppe Walther - werden vernietigd.

Even leek het erop dat de opmars van het geallieerde Market Garden grondleger al na tien minuten tot stilstand was gekomen. Het geallieerden Market Garden grondleger bevrijdde Valkenswaard op de eerste dag van Market Garden.

Omstreeks 15.00 uur worden de eerste foto’s bij Odiliahoeve ten zuiden van Valkenswaard vastgelegd door Bill Warhust oorlogsfotograaf van dagblad Times.

Rond 17.30 uur bereikten de Irish Guards de stenen Brug over de Dommel en daar stopten de tanks voor hergroepering

Om 18.00 uur besloot Oberst Walther zijn hoofdkwartier naar Leende te evacueren

Buiten was het al donker, of de eerste Britse tanks naderen behoedzaam de markt. Een nachtelijke verovering van een brandend dorp was ook voor de Britten een uitzonderlijk iets.
Het Marktplein, het Florapark en de Luikerweg werden volgeparkeerd met vrachtwagens en tanks. De Britten sloegen hun bivak op voor de nacht. Zij zetten de aanval op Eindhoven niet voort. Langzaam daalde de nachtelijke stilte neer op Valkenswaard. Burgers gelijk militairen sliepen.

Maandag ochtend 18 september ontwaakt bevrijd Valkenswaard.

Klik op onderstaande link en ga naar “Valkenswaard in de schaduw van Market Garden”.
 
https://www.bolpanorama.nl/W170944

Mislukking Market Garden

In de nacht van 25 september trokken 2398 soldaten zich terug naar bevrijd gebied achter de rivier.
Operatie Market Garden was een uiterst ambitieuze operatie en mislukte uiteindelijk vanwege
weersomstandigheden, communicatieproblemen en de verrassend sterke Duitse tegenstand nabij
Arnhem.

Operation “Pheasant” October 20 western attack from corridor
 
Operatie Pheasant, ook wel bekend als de Bevrijding van Noord-Brabant, was een grote operatie om
de Duitse troepen te verdrijven uit de provincie Noord-Brabant in Nederland tijdens de gevechten aan het west front in de Tweede Wereldoorlog.

https://bolpanorama.nl/html/operatie_pheasant.html

 

[Home] [Tijdlijn] [Eurovisiesongfestival] [Vera Lynn] [Rogier van Otterloo] [Over 80 jaar Vrijheid] [Market Garden] [6 juni 1944 D - Day]