Welkom op de andrewils.nl
Vera Lynn zong wat de mensen voelden


Vera Lynn (20 maart 1917 – 18 juni 2020)
 

Vera Lynn, artiestennaam van dame Vera Margaret Welch (East Ham, Londen, 20 maart 1917 – Ditchling, East Sussex, 18 juni 2020), was een Britse zangeres, die in de Tweede Wereldoorlog grote bekendheid verwierf en de bijnaam Forces' Sweetheart kreeg. Het lied We'll Meet Again, geschreven door Ross Parker en Hughie Charles, is haar grootste klassieker. Ook bekend is (There'll Be Bluebirds Over) The White Cliffs of Dover. In Nederland behaalde ze een gouden plaat met Land of Hope and Glory.

Vera Lynn zong wat de mensen voelden
De stem van een tijdperk, werd ze genoemd. Wereldberoemd was de Engelse zangeres Vera Lynn tijdens de Tweede Wereldoorlog met liedjes als ‘We’ll meet again’ en ‘The white cliffs of Dover’. Haar muziek vertolkte de hoop op betere tijden. Ik denk dat mensen me als een van hen zagen: een gewoon meisje uit een gewone familie met een herkenbare stem
.

PRC_154912312

Tien jaar geleden interviewde Anne Nijtmans Vera Lynn in het kader van het project Vrouwen in Oorlogstijd.
Enkele gedeeltes uit dat interview leest u hier als eerbetoon bij het overlijden van Vera Lynn op 103- jarige leeftijd.  Klik hier en download het interview.
 

Oh dear. There goes my singing career.
Dat is de eerste gedachte van Vera Lynn als voor Groot-Brittannië de oorlog uitbreekt. Het is september 1939. “Ik herinner me het moment nog precies”, zegt ze. We zaten in de tuin, mijn vader, moeder en ik, en we luisterden naar de radio. Het was natuurlijk erg egoïstisch om zoiets te denken. Maar ik was 22 jaar en had bereikt waar ik altijd van gedroomd had: ik was zangeres bij het beste orkest van het land.”

De jonge artieste die in 1939 vreest voor haar carrière heeft er dan nog geen idee van dat amusement in de oorlog een belangrijke rol zal spelen en dat juist haar muziek onlosmakelijk verbonden zal blijven met die periode.
 

“André brengt juweeltjes van schatten van

 Muziekschatten tot leven”.

2020 is een bijzonder jaar we herdenken 4 en 5 mei dat we 75 jaar geleden zijn Bevrijd.
Op 18 juni in East Sussex overlijdt dame Vera Margaret Welch beter bekend als artiestennaam Vera Lynn. Zij was een Britse zangeres die in de Tweede Wereldoorlog grote bekendheid verwierf en de bijnaam Forces' Sweetheart kreeg.

Het lied (1) We'll Meet Again, geschreven door Ross Parker en Hughie Charles, is haar grootste klassieker.
Ook bekend is (There'll Be Bluebirds Over) (2) The White Cliffs of Dover. In Nederland behaalde ze een gouden plaat met (3) Land of Hope and Glory.

Naar aanleiding van deze gebeurtenissen ben ik gaan zoeken in de grootste catalogus van de bladmuziekcollectie van Stichting Omroep Muziek en een unieke collectie gedigitaliseerde bladmuziek.
Hier heb ik verschillende arrangementen gevonden die ik gekozen heb om in Musescore te zetten.

(1) We’ll meet Again (Musescore)


(3) Land of Hope and Glory (Musescore)
 

Logo andrewils.nl
[Home] [Tijdlijn] [Community] [Eurovisiesongfestival] [Vera Lynn] [Rogier van Otterloo] [Midifile]
web counter widget