Welkom op de andrewils.nl
Musescore muziek notatie


Wat is Musescore?

 

Musescore is software voor het schrijven van muziekpartituren.
Het ondersteunt een breed scala aan bestandsindelingen en invoermethoden.
De software is compatibel met Windows, Mac en Linux, uitgebracht als gratis en open-source software. Het bevat een freemium mobiele score-viewer en afspeel-app met een online platform voor het delen van scores.

Het platform is ontstaan ​​als een splitsing in de ontwikkeling van MusE.
In 2002 verwijderde een van MusE's ontwikkelaars, Werner Schweer, de notatieondersteuning van MusE en splitste de code in onafhankelijke notatiesoftware.

In 2008 werd de musescore.org gecreŽerd en Musescore bereikte 15.000 downloads per maand in december 2008. Ze brachten versie 0.9.5 uit in augustus 2009, waardoor de downloadsnelheid in oktober 2009 werd verhoogd tot meer dan duizend downloads per dag en 80.000 downloads werden bereikt per maand in oktober 2010.

Musescore verhuisde eind 2013 van SourceForge naar GitHub en een persbericht in maart 2015 meldde dat Musescore meer dan 8 miljoen downloads had bereikt. In 2018 heeft Ultimate Guitar Musescore overgenomen en fulltime betaalde ontwikkelaars aan het team toegevoegd.
 

Belangrijkste kenmerken

MuseScore richt zich op het creŽren, bewerken en afdrukken van muziekpartituren van hoge kwaliteit die worden gerealiseerd door de uitgebreide functies op het platform.

Schone en gemakkelijk te navigeren interface

De interface van Musescore is erg intuÔtief en gemakkelijk te gebruiken. Je krijgt een werkbalk die netjes boven je score staat, waar je snel toegang hebt tot al je basismenu-opties en notatietools.

Het wordt ook geleverd met een metronoom, een functie die meestal is gereserveerd voor betaalde software.
Hier kunt u uw noten toevoegen terwijl u ze op tijd en in tempo speelt
.

musescore-begin scherm

Concert Pitch

Met de concertpitch-knop kunt u getransponeerde instrumenten bekijken. U kunt bijvoorbeeld de bes-trompet of de tenorsaxofoon bekijken, en het beste is dat u dit allemaal kunt doen zonder enige transpositie.

Deze eigenschap maakt het bijvoorbeeld erg gemakkelijk voor een pianist om deze instrumenten te precies zo te noteren zoals ze zouden klinken op een concerttoonhoogte.

Zorg er echter voor dat u de knop voor concertpitch uitzet voordat u afdrukt of exporteert.

Plug-in functionaliteit

MuseScore is een basissoftware voor muzieknotatie. Hiermee kunt u eenvoudig uw bladmuziek maken, afspelen en afdrukken. De reden waarom het echt opvalt, is dat het gratis en volledig open-source is.

Dit betekent dat de basismogelijkheden van MuseScore enorm kunnen worden uitgebreid door plug-ins te gebruiken. Musescore.org heeft een steeds groter wordende opslagplaats van vele gratis plug-ins die door MuseScore-gebruikers zijn ingediend en waarvan je kunt profiteren.

Aanpasbare werkruimte

Met MuseScore kun je eenvoudig je werkruimte aanpassen. Aan de linkerkant van je partituur kun je dingen verplaatsen en zelfs alleen de toolpaletten selecteren en weergeven die je het meest gebruikt.

Het wordt ook geleverd met een basis- en een geavanceerde paletvoorinstelling. Het basisgeschenk bevat alleen eenvoudige basisgereedschappen. Met de geavanceerde preset krijgt u meer paletten, inclusief meer geavanceerde tools zoals voortekens, arpeggio's en articulaties.

Als je merkt dat er maar een paar tools zijn die je vaak gebruikt, kun je met Musescore al het andere verbergen en alleen je favorieten weergeven.

Musescore-andre-700

Ondersteunde bestandsformaten

Met MuseScore kun je naar vele formaten importeren en exporteren. Visuele representaties en audio kunnen alleen worden geŽxporteerd, terwijl native bestanden van sommige muzieknotatieprogramma's alleen kunnen worden geÔmporteerd. MuseScore heeft twee native bestandsformaten;

.mscz die gecomprimeerde bestanden van de partituur en andere media bevat

.mscx die is gecomprimeerd in de .mscz-bestanden

Het. mscx-formaat gebruikt minder ruimte en ondersteunt afbeeldingen, dus het heeft meestal de voorkeur.

MuseScore kan ook gecomprimeerde. mxl en niet-gecomprimeerde .xml MusicXML-bestanden importeren en exporteren. Hiermee kunt u een muziekpartituur openen in andere muzieknotatieprogramma's.

U kunt ook MIDI (.mid, .midi en .kar) importeren en exporteren, ondersteund door vele andere programma's. Andere native muzieksoftware wordt ook ondersteund door MuseScore:

Band-in-a-Box (.sgu en .mgu), Bagpipe Music Writer (.bww), Guitar Pro (.gtp, .gp3, .gp4, gp5 en .gpx),

Ouverture

Capella (.cap en. capx) formaten. Uw Capella moet versie 2000 (3.0) of hoger zijn.

De functie stelt je ook in staat MuseData (.md) te importeren. MuseData werd echter vervangen door MusicXML .

Audio kan worden geŽxporteerd naar WAV-, FLAC-, OGG- en MP3-bestanden. Partituurrepresentaties kunnen worden geŽxporteerd naar PDF-, SVG- en PNG-formaten of worden afgedrukt.

Alleen pianomuziek

Solodelen van piano komen veel voor in de meeste muziekstijlen. Het kan ofwel prominenter zijn dan andere instrumenten of volledig onbegeleid worden bespeeld. Met de solo pianomuziekfunctie kunt u een muzikale compositie uitsluitend voor piano maken.

Logo andrewils.nl
[Home] [Tijdlijn] [Musescore] [Community] [Muziekschatten] [Eurovisiesongfestival] [Vera Lynn] [Rogier van Otterloo] [Midifile]
web page counter