Wim Berkelmans

Logo

Monument Wim Berkelmans

monument Wim Berkelmans

Over Wim Berkelmans
Wilhelmus Adrianus Josephus Berkelmans
geboren: 31 maart 1912, Tilburg
overleden: 26 mei 1944, Drunense Duinen
woonde vanaf 1940: Lieven de Keijstraat 40, Tilburg

Wim Berkelmans was werkzaam op de afdeling bevolking van de gemeentesecretarie van Tilburg en nam deel aan het illegaal verzet.
Hij verstrekte hoofdzakelijk valse identiteitspapieren en behoorde tot de groep waartoe ook Verbunt en Spaendonck behoorden.
In 1943 heeft Berkelmans middels sabotagewerk een aantal Nederlandse militairen behoed voor hernieuwd krijgsgevangenschap. Ook hielp hij joden en arbeiders die in Duitsland moesten gaan werken. Op 24 januari 1944 pleegt hij samen met Barend Busnac, Albert Meinster, Rob Spaendonck en Harry Verbunt een aanslag op de beruchte SD-agent Piet Gerrits. Door verraad mislukt de aanslag en enige tijd later wordt Berkelmans gearresteerd en naar kamp Haaren overgebracht.
Op 24 mei 1944 worden de aanslagplegers door het Polizeistandgerichte Herzogenbush schuldig bevonden en ter dood veroordeeld.

Over Wim Berkelmans

Op 26 mei 1944 wordt Wim Berkelmans op 32-jarige leeftijd samen met nog dertien andere verzetsmensen in de Drunense Duinen gefusilleerd. Hun graven zijn nooit meer teruggevonden…….
De gedenksteen hieronder is op 23 mei 1947 onthuld in het oude gemeentehuis.
Na de afbraak van het oude gemeentehuis is de gedenksteen tijdelijk op het archief in bewaring genomen. Juist op het moment dat het actiecomité Tilburg 1940-45 er bij de gemeente op aandrong de steen te herplaatsen, is deze op 4 juli 1974 aangebracht in deze muur. (huidige Stadskantoor 1e verdieping)
Op deze verdieping bevond zich toen de kantine van het zojuist gebouwde nieuwe gemeentehuis. De staan is ontworpen fr. Gamaliël (Harrie Corvers) en uitgevoerd door Fa. Gebroeders De Kok (destijds steenhouwerij in de Van Bylandtstraat, nu  Ringbaan-Noord 13). Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987).

Wim Berkelmans monument

Klik hier of op bovenstaande foto en ga naar deze plek in de virtuele tour.

[Welkom] [Nieuws] [Projecten] [Virtuele Tour] [In aanloop op......] [Museum '40 - '45] [17 september 1944] [War Cemetery] [Operatie "Pheasant"] [Operatie "Colin"] [27 oktober 1944] [Brits Ereveld] [28 oktober 1944] [29 oktober 1944] [Pools Ereveld] [Bosch en Duin] [Bevrijdingsrit] [Invasie Willemsplein] [Taptoe Willemsplein] [Invasie de Lind] [Aangenaam verrast] [71 jaar bevrijd] [90 Wilhelminakanaal] [Contact]
Free Web Counter
Free Web Counter