Operatie "Colin"

Logo

Operatie “Colin” o.a. bevrijding Loon op Zand

51th Highland Division uniform embleem
Loon op Zand 28 october 1944 2

Op 23 oktober 1944 begonnen de mannen van de 51ste Highland Divisie vanuit St. Oedenrode aan de bevrijdingsopmars, welke een groot deel van Noord-Brabant zou omvatten. Die opmars kreeg de naam "Colin" onderdeel van Operatie "Pheasant die 20 oktober startte. De eerste dag werden Eerde, St. Michielsgestel en Schijndel bevrijd, een dag later volgden Liempde, Boxtel en Esch. De zijsprong naar Den Dungen werd op 25 oktober gemaakt en daags nadien zag Vught de Schotten binnentrekken. Haaren en Helvoirt kwamen op 27 oktober aan de beurt.

51h highland division richting Loon op Zand

Bovenstaande foto:  51th Highland divisie richting Loon op Zand, een colonne Kangaroo voertuigen.

Na twee dagen van hevige gevechten om Loon op Zand werd het dorp op 28 oktober op de Duitsers heroverd. Kaatsheuvel volgde op zondag 29 oktober. Onze bevrijders, gesteund door artillerie en tanks, waren de infanteristen van het 5e en 7e bataljon, Black Watch en Gordon Highlands.

Op maandag 30 oktober trokken de Schotten praktisch zonder enige tegenstand Sprang-Capelle, Waspik en Waalwijk binnen. Raamsdonk en Raamsdonkveer volgden op 31 oktober. Op 5 november werd de operatie "Colin" beëindigd met de bevrijding van Nieuwkuik, Haarsteeg en het om de stadhuisramp treurende, Heusden.

Volledige kaart Bevrijding van Noord Brabant
[Welkom] [Nieuws] [Projecten] [Virtuele Tour] [In aanloop op......] [Museum '40 - '45] [17 september 1944] [War Cemetery] [Operatie "Pheasant"] [Operatie "Colin"] [27 oktober 1944] [Brits Ereveld] [28 oktober 1944] [29 oktober 1944] [Pools Ereveld] [Bosch en Duin] [Bevrijdingsrit] [Invasie Willemsplein] [Taptoe Willemsplein] [Invasie de Lind] [Aangenaam verrast] [71 jaar bevrijd] [90 Wilhelminakanaal] [Contact]
Web Counter
Web Counter