na 71 jaar herenigd

Logo

Buurmeisjes na 71 jaar herenigd
in Museum 40-45 Loon op Zand

25 oktober 2015 na 71 jaar herenigd in Museum 40-45 Loon op Zand

Samen stonden ze op een beroemde foto die gemaakt werd vlak na de bevrijding van Breda. Maar nadien verloren Ria Vermeulen en Ine van Wijck elkaar uit het oog. Zondag werden ze in het museum De Jaren 1940–1945 / De Jaren Nederlands Indië Loon op Zand na 71 jaar herenigd.

Ria en Ine

De beroemde foto werd gemaakt door een Britse oorlogsfotograaf. Toen een Poolse tank voorbij kwam rijden, schreven heel wat buurtbewoners van destijds daar een boodschap op die bedoeld was voor familie verderop in het land. In de hoop dat de tank langs deze familieleden zou komen en zo de boodschap zou overbrengen.
Ine van Wijck, destijds 12 jaar oud, schreef voor haar familie in Arnhem op dat alles goed was.
Ria, destijds 17, deed maar alsof. Zij had immers geen familie elders in het land.

buurmeisjes-schrijven-op-tank

Eindelijk herenigd
Nadien zijn de twee elkaar uit het oog verloren. Ria ging naar een kostschool, Ine verhuisde naar het noorden van het land. Twee jaar geleden heeft Ria het museum - De Jaren 1940–1945 / De Jaren Nederlands Indië - geopend in Loon op Zand.
Pogingen om contact te leggen met Ine mislukte toen. Maar via een aantal omwegen zijn de twee via het museum - Alexander en Frans - nu dan eindelijk herenigd.
"Ik wist eerlijk gezegd niet eens meer zeker of het Ine was op de foto”, bekent Ria, "Het had ook één van haar zussen kunnen zijn.”

Ria en Ine in Museum

Klik hier of op bovendstaande foto om Ria en Ine in het Museum 40-45 samen te aanschouwen met de beroemde bevrijdings foto in Breda “meisjes schrijven op tank”.

[Welkom] [Nieuws] [Projecten] [Virtuele Tour] [In aanloop op......] [Museum '40 - '45] [17 september 1944] [War Cemetery] [Operatie "Pheasant"] [Operatie "Colin"] [27 oktober 1944] [Brits Ereveld] [28 oktober 1944] [29 oktober 1944] [Pools Ereveld] [Bosch en Duin] [Bevrijdingsrit] [Invasie Willemsplein] [Taptoe Willemsplein] [Invasie de Lind] [Aangenaam verrast] [71 jaar bevrijd] [90 Wilhelminakanaal] [Contact]