Museum '40 - '45

Logo
70 jaar bevrijding Nederland

70 jaar geleden begin bevrijding van
Noord Brabant.

html5 video webm demo creator by EasyHtml5Video.com v2.0

Op zondag 17 september 1944 start de operatie Market Garden, waarmee de geallieerden een snelle doorstoot willen maken over de Rijn en zo Duitsland snel op de knieŽn te dwingen.
Helaas wordt deze doelstelling niet gehaald.
Het enige resultaat is uiteindelijk een lange strook bevrijd Noord-Brabant, tussen de 20 en 30 kilometer breed, vanaf Valkenswaard/Eindhoven noordwaarts tot aan Elst bij Nijmegen: de Corridor.

De geallieerde troepen hadden de opdracht hun positie stand te behouden.
Voor de Duitsers was het van strategisch belang om in ieder geval Den Bosch tot het uiterste te verdedigen: die stad betekende immers het veiligstellen van een ontsnappingsroute over de Maas.Tot tweemaal toe hebben ze geprobeerd de corridor te doorbreken, maar beide keren mislukte dat.

De impasse die daarop ontstond werd uiteindelijk doorbroken door de opdracht van het geallieerde hoofdkwartier tot operatie Pheasant: het Canadese 1e leger moest Zeeland en West-Brabant bevrijden, en het Britse 12e legerkorps moest vanuit de corridor naar het westen optrekken en zo heel Noord-Brabant Duitser-vrij maken.
Die aanval zette op 23 oktober in.

27 oktober 1944 bevrijding Tilburg.
“15th scottish division” & “Prinses Irene Brigade”

28 oktober 1944 bevrijding Loon op Zand.
“51th Highland Division”

29 oktober 1944 bevrijding Breda.
Pools 1e Pantser divisie

Herdenking 70 jaar bevrijding van Tilburg en Loon op Zand bijzonder aangepakt.

Bolpanorama fotograaf Andrť Wils uit Tilburg gaat samenwerken met Oorlogs Museum’40 - ‘45 “De Jaren 1940 – 1945 / De Jaren Nederlands IndiŽ” uit Loon op Zand.
Het Oorlogsmuseum is twee jaar geleden geopend en is een initiatief van Frans en Alexander van Venrooij. Een Oorlogsmuseum in de regio, dit was mij niet bekend.
De samenwerking zal  het fotograferen en een virtuele rondwandeling maken van het Oorlogsmuseum met diverse aandachtpunten die uitgelicht worden.

In het besef dat het hoogst waarschijnlijk de laatste keer is dat een jubileumherdenking op deze manier kan worden gehouden. Steeds minder mensen die ooggetuige waren van deze oorlog en bevrijding zijn in leven.

Museum '40-'45 Loon op Zand

Tilburg is bevrijd door “15th scottish division” en Loon op Zand door “51th Highland Division”  in dit unieke museum staan de bevrijders compleet met origineel uniform uitgebeeld.
Een bezoekje aan dit museum is zeker de moeite waard om o.a. te zien wat destijds in de tweede wereld oorlog en in de regio Tilburg en Loon op Zand afspeelde.

Gehoopt wordt dat de samenwerking meer bekendheid gaat geven aan dit unieke museum van Frans en Alexander van Venrooij en een meer intense beleving van de herdenking van de bevrijding zal leiden.
Herinneringen uit de omgeving zoals monumenten, gebeurtenissen van Loon op Zand worden gecombineerd met aandachtspunten uit het museum.
Het hoogtepunt op 27 oktober voor Tilburg en 28 oktober voor Loon op Zand loopt de samenwerking door tot 5 mei volgend jaar als de zeventigste bevrijding van Nederland wordt gevierd.

Museum ’40 -’45
De Jaren 1940 - 1945 / De Jaren Nederlands IndiŽ
Doctor van Kesselstraat 47
5175 CS  Loon op Zand
Voor meer informatie klik hier voor website Heemkundekring Loon op 't Sandt.

[Welkom] [Nieuws] [Projecten] [Virtuele Tour] [In aanloop op......] [Museum '40 - '45] [17 september 1944] [War Cemetery] [Operatie "Pheasant"] [Operatie "Colin"] [27 oktober 1944] [Brits Ereveld] [28 oktober 1944] [29 oktober 1944] [Pools Ereveld] [Bosch en Duin] [Bevrijdingsrit] [Invasie Willemsplein] [Taptoe Willemsplein] [Invasie de Lind] [Aangenaam verrast] [71 jaar bevrijd] [90 Wilhelminakanaal] [Contact]
Web Counter
Web Counter