Kruisbeeld

Logo

   Experimenteren High Dynamic Range (HDR) flashlogo80met het Kruisbeeld Reeshofpark.html5logo80

Na een grondig onderhoud is het Kruisbeeld teruggeplaatst op zondag 9 December 2012 om 13.30 uur. In weer en wind staat het kruisbeeld in het Reeshofpark als symbool voor geloof, hoop en liefde.
Bij HDR techniek zijn er vele  mogelijkheden om met tonemapping bijzonder fraaie sferen te creëren. Het kruisbeeld in het Reeshofpark heb ik afgelopen zomer 2013 gefotografeerd. 

Ik maak eerst een bolpanorama met 1 foto per aangezicht (een laag, normaal):
Op deze manier maken we 6 foto’s in het rond, een foto van de lucht, en twee foto’s van de bodem (deze 2 foto’s worden samengevoegd).

6 foto's in het rond 1 foto lucht - 2 foto's bodem

Deze 8 foto’s worden door software PTgui gestitcht tot een sphere. (360x180 graden)

1 laag normaal  sphere bolpanorama

HDR
HDR staat voor High Dynamic Range (letterlijk vertaald: hoog dynamisch bereik). Elke camerasensor heeft namelijk een beperkt dynamisch bereik, kleiner dan dat van het menselijk oog. Het dynamisch bereik is het gebied tussen licht en donker dat kan worden weergegeven. Wat daarbuiten valt, wordt wit respectievelijk zwart zonder enige doortekening. Hoe groter het dynamisch bereik van je sensor, hoe groter het contrast dat je kunt vastleggen in één opname.
Voor een praktisch voorbeeld hoef je niet ver te zoeken. Ga op een zonnige dag in je woonkamer staan en maak een overzichtsfoto waarbij je ook een raam mee fotografeert. Je zult dan moeten kiezen. Je kunt het interieur goed belichten, maar dan zal er buiten niets meer te zien zijn. Het raam is immers veel lichter dan de rest, wat voor een enorme overbelichting zorgt. Stem je lichtmeting en belichting af op het buitenlicht, dan kun je genieten van het uitzicht door je woonkamerraam. Maar het interieur is onderbelicht en dus veel te donker. Met de gulden middenweg schiet je in zo'n geval weinig op. Als je een belichting ergens halverwege instelt, is het binnen net te donker en buiten net te licht.

Je hebt nu drie foto's waarbij eigenlijk telkens maar een deel van het beeld goed belicht is. Bekijk je alle drie de foto's los, dan zijn ze stuk voor stuk de moeite van het bewaren niet waard. Eigenlijk zou je al die foto's moeten combineren. Dat is dan ook precies wat je doet bij een HDR-foto: je combineert verschillende belichtingen van hetzelfde onderwerp en verhoogt zo het dynamisch bereik van de foto. Dicht gelopen schaduwen en uitgebeten hoge lichten verdwijnen doorgaans als sneeuw voor de zon. Voor dat samenvoegen gebruik je jouw computer en speciale software.

1 + 1 + 1  = HDR

Bij HDR bolpanorama techniek zullen er drie keer zoveel foto’s gemaakt moeten worden namelijk:
3 x 6 = 18 foto’s in het rond 3 x 1 = 3 foto’s van de lucht en vervolgens 3 x 2 = 6 foto’s van de bodem.
Bij een normale bolpanorama hebben we 9 foto’s nodig maar bij HDR bolpanorama 27 foto’s.

losse foto's - normaal - donker - onderbelicht
losse foto's - normaal - donker - onderbelicht
PTgui HDR

Waarom en wanneer HDR
De HDR fotografie leent het zich uitstekend voor architectuur, waar diepe schaduwen en lichte partijen elkaar veel kunnen afwisselen (reflecties en invallen zonlicht door ramen, bijvoorbeeld). Ook in landschappen geeft een groot dynamisch bereik mogelijkheden.
Wanneer is het maken van HDR opnamen geschikt? Omdat het een serie opnamen verreist, verreist het ook statische objecten. In landschapsfotografie kunnen zelfs door de wind bewogen takken storend worden. Deze beweging zal in het eindresultaat een soort spookverschijnselen produceren (ghosting). Alleen bewegend water zal in de meeste gevallen geen probleem opleveren.
De keuze voor een bolpanorama HDR wordt feitelijk bepaald door een reeks van scènes met een groot DR, waarbij zowel in de lichte delen als in de donkere delen elementen bevinden die een belangrijk element in de foto zijn.
Er zijn verschillende manieren om tot een eindresultaat te komen. Deze methoden hebben allemaal maar één ding gemeen: de foto's moeten worden samengevoegd tot één enkele foto, waarbij er geen overbelichte of onderbelichte delen in de opname zijn. Hiervoor is gespecialiseerde software verkrijgbaar, zoals mijn favoriete programma PTgui dat bolpanorama’s samenvoegd (stitcht) en tevens een HDR formaat creëert. Vervolgens kan deze HDR 360 graden sphere bolpanorama ingelezen worden in het software programma Photomatrix. Tonemapping is niet eenvoudig maar het HDR gespecialiseerde programma’s Photomatix heeft vele templates wat eenvoudiger tot een gewenst resultaat kan leiden.

Photomatrix Presets

Photomatrix Presets

Standaard presets zijn voldoende voorhanden om bepaalde sferen en resultaten te bereiken:
In het midden scherm staat preset “Creative”.

HDR preset - Creative
HDR preset - Fusion

HDR preset - Creative

HDR preset - Fusion

HDR preset - Black & White Artistic

1 laag normal - Bolpanorama

HDR preset - Black & White Artistic

1 laag normal - Bolpanorama

Krpano Panorama Viewer
De krpano viewer is een klein bijzonder flexibele hoog presterende viewer voor alle soorten van panorama’s en interactieve virtuele tours.
De viewer is beschikbaar voor flash en HTML5 applicaties. De viewer is ontworpen voor gebruik binnen de Browser op Desktop (Windows, Mac, Linux) en op Mobiel telefoon en Tablet. (iPhone, iPad, Android, …..)
Krpano biedt de gebruiker zoveel mogelijkheden met de bekende XML taal, met deze taal is de aansturing en mogelijkheden bijzonder te noemen.

Hier is de gedachten ontstaan om een volledig automatische werkende demonstratie te laten zien met drie presets uit Photomatrix. Namelijk met HDR preset - Black & White Artistic, HDR preset – Fusion en HDR preset – Creative.
Het midden punt in deze bolpanorama’s is natuurlijk het kruisbeeld.
We beginnen met Creative waarbij de dramatische wolken en kruisbeeld gecombineerd worden in een zoom en sturing waarbij ook 360 graden rond gedraaid wordt.
Dit wordt zo ook herhaald bij Fusion en Black & White Artistic, in de achtergrond laat ik ook een toepasselijk muziek stuk horen van Ennio Morricone.
Dit is een automatische tour die alleen maar afgespeeld kan worden.
Voor diegene die de bediening/sturing zelf willen beleven is er ook speciaal een virtuele tour beschikbaar.

klik op image voor starten automatische tour.
klik op image voor starten virtuele tour.

Virtuele Tour: Kruisbeeld Reeshofpark te Tilburg het symbool van Geloof, Hoop en Liefde. Klik hier of klik op image voor starten virtuele tour.
Klik hier en ga naar pagina Autotour Html pagina.

[Welkom] [Nieuws] [Het einde van Flash...] [Kerststal] [Kruisbeeld] [Rey de Carle] [Winter in Tilburg] [Blauwe uurtje] [Sluis II & III] [Stadsplein Forum] [Bolpanorama.nl] [Heuvelplein - kerk] [cdrom kermis Tilburg] [OLV ter Nood] [Tilburgse kermis] [Heden Verleden extra] [200 jaar 1811 - 2011] [4 jaargetijden] [Heikesekerk Tilburg] [Paleis van Tilburg] [Willemsplein] [Projecten] [Virtuele Tour] [In aanloop op......] [Museum '40 - '45] [90 Wilhelminakanaal] [Contact]
Free Counter
Free Counter