Groningse

Logo

Groningse verzetsgroep

Rijksambtenaar Evert-Gerard Roes (26), onderwijzer/organist Willem Oosterheert (25) en poelier Jan Noorda (24) wilden in maart 1944 een overval plegen op het belastingkantoor in Groningen.
Zij wisten dat een bode op een bepaald tijdstip een tas met geld zou brengen. Het geld wilden zij gebruiken voor de onderduikorganisatie, die daaraan een groot gebrek had.
Oosterheert stond buiten met de fiets te wachten om de buit in veiligheid te brengen. Roes en Noorda waren gewapend met een gummiknuppel en stonden in de hal van het gebouw. Als de bode binnenkwam, zouden zij vragen: “Bent u de bode?” en als hij bevestigend antwoordde, zouden ze toeslaan.
Toen volgde een aaneenschakeling van gebeurtenissen met domme pech, want bij binnenkomst antwoordde de bode op hun vraag ijskoud met “Nee.” De twee wisten nu niet goed wat ze moesten doen en liepen daarom zo rustig mogelijk de deur uit, waarna Oosterheert zich bij hen voegde.
De bode, die hun gedrag maar verdacht vond, had het geld in veiligheid gebracht en ging daarna meteen naar buiten. Hij zag de drie lopen en riep naar een politieman hen aan te houden. De agent die “goed” was, moest de mannen toen wel meenemen.
Dezen werden zenuwachtig en probeerden hun gummistok stiekem te laten vallen.
Op straat wemelde het van de SD en de Grüne Polizei. Het wegmoffelen van de slagwapens mislukte dan ook, want het trok hun aandacht. De politieman kwam daardoor in een dwangpositie en moest de arrestatie nu wel echt doorzetten en zo kwam de zaak aan het licht. Via Amersfoort kwamen zij in Haaren (NB) terecht, waar
zij ter dood veroordeeld werden.

Met dank aan Henk Peters vele werk om deze uniek historische gegevens te verzamelen en heeft uitgegeven op pdf formaat op internet.

Henk Peters, Udenhout  20 mei 2009

[Welkom] [Nieuws] [Projecten] [Virtuele Tour] [In aanloop op......] [Museum '40 - '45] [17 september 1944] [War Cemetery] [Operatie "Pheasant"] [Operatie "Colin"] [27 oktober 1944] [Brits Ereveld] [28 oktober 1944] [29 oktober 1944] [Pools Ereveld] [Bosch en Duin] [Bevrijdingsrit] [Invasie Willemsplein] [Taptoe Willemsplein] [Invasie de Lind] [Aangenaam verrast] [71 jaar bevrijd] [90 Wilhelminakanaal] [Contact]