Generaal Barber

Logo

Generaal sir Colin Muir Barber

De divisie werd tijdens de Tweede Wereldoorlog heropgericht en was een duplicaat van de Britse 52e (Laagland) Divisie. Het maakte deel uit van het 8e Legerkorps.
De 15e (Schotse) Infanteriedivisie was tot juni 1944 gestationeerd in Groot-Brittannië.

Op 5 augustus 1944 nam generaal-majoor C.M. Barber het bevel over van generaal-majoor G.H.A. MacMillan, tot 31 augustus 1945 was generaal-majoor C.M. Barber  bevelhebber van de 15e schotse infanterie Divisie.

generaal Barber

Eenheden van de 15e schotse infanterie Divisie.
2nd BATTALION ARGYLL AND
SUTHERLAND HIGHLANDERS
9th BATTALION CAMERONIANS
4th TANK BATTALION COLDSTREAM GUARDS
2nd BATTALION GLASGOW HIGHLANDERS
2nd BATTALION GORDON HIGHLANDERS
4th TANK BATTALION GRENADIER GUARDS
10th BATTALION HIGHLAND LIGHT INFANTRY
6th BATT. KING'S OWN SCOTTISH BORDERERS
8th BATTALION ROYAL SCOTS
6th BATTALION ROYAL SCOTS FUSILIERS
3rd TANK BATTALION SCOTS GUARDS
7th BATTALION SEAFORTH HIGHLANDERS

Plaquette bij standbeeld Moergestel

De divisie bevrijdde in Nederland onder andere de plaatsen Best, Oirschot, Moergestel, Oisterwijk en Tilburg.
Niet alleen vanwege zijn lengte van 2.03 meter(!), wat hem tot de langste officier in de Geallieerde legers maakte, maar vooral vanwege zijn leiderskwaliteiten, zijn onschatbaar gevoel voor humor, zijn echte begrip van vriendschap, wat hem enorm populair maakte bij zijn officieren, onderofficieren en manschappen.

15e Schotse Infanteriedivisie, de zogenaamde Red Lions.(het uniform embleem de rode leeuwen)

Aan de Raadhuisstraat bij het riviertje de Reusel staat het monument ter herinnering aan Generaal-Majoor Colin Muir Barber (1897-1964) -hij kijkt naar oostelijke richting naar de Brug over de Reusel- commandant van de 15th Scottish Infantry Division en onder wiens leiding de Schotten Moergestel bevrijd hebben op 25 oktober 1944.
Luitenant Archie Fletcher en Alex Somerville, manschappen van de 3e Tank Battalion Scots Guards, die deel uitmaken van deze 15th Scottish Infantry Division, die hier op die dag op deze plek rond het middaguur als eerste met de tank “Montrose” de Reusel bereiken, terwijl er op hun aanrijroute via Oirschot en Spoordonk slechts een paar schermutselingen hebben plaatsgevonden. De beide bevelvoerende tankofficieren vinden de brug opgeblazen.  Bewoners van Moergestel gooien van alles in de Reusel om de Schotten te kunnen laten oversteken via een loopbrug. De eerste Churchill-tank blijft in het riviertje steken en de Scots Guards moeten een Churchill bruglegger-tank laten oprukken om voor de oprukkende colonnes een verdere opmars goed te kunnen laten verlopen.
Het is Generaal C.M. Barber zelf die hier in Moergestel beraadslaagt met zijn staf hoe de colonnes zo snel mogelijk door de nauwe straten van dit dorp geleid kunnen worden naar Biest-Houtakker, Oisterwijk en Tilburg om vanuit het zuidoosten en oosten de bevrijding van Tilburg in te zetten.
Maar door de grote hoeveelheid voertuigen komt het verkeer muurvast te zitten.
De snelle opmars over de as Best-Oirschot-Moergestel komt tot stilstand en Oisterwijk kan pas de volgende dag op 26 oktober en Tilburg weer een dag later 27 oktober bevrijd worden.
Generaal Barber brengt de nacht in Moergestel door aan de Oisterwijkseweg 76.

Tegel bij monument Generaal Barber - Luitenant Archibald I.D. Fletcher

Bij het monument van generaal Barber zijn twee tegels aangebracht met tekst van Luitenant Archibald I.D. Fletcher en Luitenant Robert A.K. Runcie beide tank commandanten van de 3rd Scots Guards. De beide bevelvoerende tankofficieren vinden de brug opgeblazen.

Tegel bij monument Generaal Barber - Luitenant  Robert A.K. Runcie
Een brug wordt gelegd door een Churchill bruglegger over het riviertje de Reusel bij Moergestel-26-October-1944

Generaal-majoor Sir Colin Muir Barber (Wallasey (GB) 1897 - Ripon (GB) 1964) was commandant van de 15e Schotse Infanteriedivisie, de zogenaamde Red Lions.(het uniform embleem de rode leeuwen)
Hij behoorde tot de Queens Own Cameron Highlanders.
Op 27 oktober 1944 trokken de troepen van deze divisie als bevrijders Tilburg binnen.
Barber had vanwege zijn lange en slanke gestalte de bijnaam ‘tiny’ Barber.
In 1944 werd verondersteld dat hij met ruim twee meter de langste officier in het Britse Leger was.
Op 28 oktober 1944 werd hij door het gemeentebestuur op het Paleis-raadhuis onthaald, bij welke gelegenheid de 15e Schotse divisie, in de persoon van Barber, de Bronzen Legpenning van de gemeente Tilburg ontving.
De volgende dag gaven de Schotten een muzikale show op de (Oude) Markt.
Barber eindigde zijn militaire carrière als luitenant-generaal Sir Colin Barber. 
In 1994 werd, ter gelegenheid van 50 jaar bevrijding, in Moergestel een bronzen standbeeld voor hem opgericht. Deze vindt plaats op de zondag in oktober vlak voor of na de 25e, de bevrijdingsdag van het dorp.

Generaal-majoor Barber tussen burgemeester Van de Mortel en wethouders Janssens voor het Paleis-Raadhuis
Gemeente Tilburg legpenning voorzijde
Gemeente Tilburg legpenning achterzijde

Liberation of tilburg medal
Medal (reverse), presented to 15th Scottish Division to commemorate its liberation of Tilburg, Holland, 1944. This is the reverse of a medal presented to the 15th Scottish Division by the citizens of the Dutch town of Tilburg to commemorate its liberation from German occupation by the Division on 28th October 1944.
The reverse is inscribed 'TO THE/15TH SCOTTISH/ DIVISION/IN GRATEFUL REMEMBRANCE/ OF THE /LIBERATION OF/ TILBURG ON/ 27 OCTOBER/ 1944'.
Following the liberation, as the rest of the Division continued its advance,  one battalion and the Division's pipe bands remained in Tilburg for a further day to take part in a march past at the ceremonial thanksgiving.
De legpenning is te bezichtigen in het Nationaal Museum Schotland Engeland.

Tilburg - Ontvangst Generaal sir Colin Muir Barber
ANP- Generaal Barber en Burgemeester van Mortel

Een citaat uit bovenstaand ANP bericht geving:

Toespraak van Burgemeester van Mortel en van Generaal Barber:
Nadat de troepen waren geinspecteerd hield de burgemeester een toespraak,
waarin hij dank bracht aan de bevrijders, waartoe ook de Prinses Irene Brigade behoorde, generaal Barber zei er trotsch op te zijn, te hebben mogen meewerken aan de bevrijding van de stad, bij deze taak, zoo zeide de generaal, zijn wij geholpen door de ondergrondsche en de Prinses Irene Brigade, met de beste wenschen voor de bevolking besloot hij deze toespraak.

[Welkom] [Nieuws] [Projecten] [Virtuele Tour] [In aanloop op......] [Museum '40 - '45] [17 september 1944] [War Cemetery] [Operatie "Pheasant"] [Operatie "Colin"] [27 oktober 1944] [Brits Ereveld] [28 oktober 1944] [29 oktober 1944] [Pools Ereveld] [Bosch en Duin] [Bevrijdingsrit] [Invasie Willemsplein] [Taptoe Willemsplein] [Invasie de Lind] [Aangenaam verrast] [71 jaar bevrijd] [90 Wilhelminakanaal] [Contact]