Bevrijdingsrit

Logo

Bevrijdingsrit:  Tilburg en Oisterwijk Herdenken 70 jaar bevrijding.

TILBURG/OISTERWIJK, 25 oktober 2014 - Zo’n twee weken geleden ben ik uitgenodigd door Alexander van Venrooij om deel te nemen aan de Bevrijdingsrit.
Alexander is actief lid van Keep Them Rolling en heeft drie oude militaire voertuigen die deelnamen aan de Bevrijdingsrit: een Dodge, Jeep met naam “little Helen” en een MG vrachtwagen met opschrift “Explosieven”. De Jeep “Little Helen” staat opgesteld in het “Museum 40–45 Loon op Zand” en is daar te bezichtigen. De drie oude militaire voertuigen stonden opgesteld verborgen onder de bomen langs een weiland, het deed me denken aan mijn eigen diensttijd in 1975.

Dodge, Jeep Litte Helen, MG vrachtwagen verborgen onder de bomen

Om 8.20 uur vertrokken we uit Loon op Zand naar de verzamelplaats industrie terrein Loven bij Mol Logistics, Siriusstraat te Tilburg.  Omstreeks 8.45 uur kwamen we aan bij de verzamelplaats Siriusstraat en volgden de standaard procedure van Keep Them Rolling aanmelden enzovoort.
Worstenbroodjes en koffie werden beschikbaar gesteld door Keep Them Rolling.

verzamelplaats industrie terrein Loven bij Mol Logistics, Siriusstraat te Tilburg

Om ongeveer 9.00 uur vertrok de hele colonne onder politie begeleiding en verkeersregelaars naar Oisterwijk. “Het leek wel een invasie. 80 oude militaire voertuigen die in beweging kwamen om Oisterwijk te ontzetten”.
Onderweg naar Oisterwijk begon het een beetje te motregenen en het landschap toonde wat mistig. Omstreeks 10.00 uur kwamen we aan op De Lind in Oisterwijk en was het regenen gestopt. In het mooie oude Raadhuis van Oisterwijk was er koffie en worstebroodjes.
Hier was de 1e mogelijkheid om bolpanorama foto’s te maken.

Klik hier en ga naar pagina “Invasie van oude militaire voertuigen op de Lind bij Raadhuis Oisterwijk” om naar bepaalde locatie’s in de virtuele tour te selecteren.


Bij de herdenking op de Lind werden twee kransen gelegd voor het Raadhuis bijgewoond door honderden mensen in bij zijn van burgemeester Hans Janssen.

Links Raadhuis Oisterwijk

Om 11.45 uur vertrok de colonne richting Moergestel. Rijen dik stonden de inwoners van Oisterwijk ons toe te juichen. Om 12.00 uur arriveerde de colonne bij het standbeeld van Generaal Barber onder wiens leiding de bevrijding van Brabant plaatsvond, daar werd door de inwoners van Oisterwijk en Moergestel plechtig een krans bij het standbeeld neergelegd.

Generaal Barber

Na een korte stop vertrok de colonne richting de Tilburgseweg, Eindhovenseweg langs Abdij OLV van Koningshoeven naar ophaalbrug over het Wilhelminakanaal via Koningshoeven richting Ringbaan zuid en ophaalbrug Piushaven en vervolgens centrum Willemsplein Paleis-Raadhuis Tilburg.
Voordat de Dodge het Willemsplein opreed ben ik uitgestapt en heb verder foto’s gemaakt van de resterende colonne met in de achtergrond het Paleis-Raadhuis.
Hier werden de oude militaire voertuigen geparkeerd behalve de grote vrachtwagens die werden geparkeerd bij de Heikesekerk oudemarkt.
13.10 uur waren alle voertuigen geparkeerd.

Willemsplein

Hier had ik de 2e mogelijkheid om bolpanorama foto’s te maken, het bleef zwaar bewolkt en de zon liet zich niet zien. Ik heb mijn weg gevonden tussen de voertuigen, vanaf ingang Paleis-Raadhuis en vanaf het plateau bij fontein en zelfs bij de Vaandeldrager om mooie bolpanorama’s te maken.

Klik hier en ga naar pagina “Invasie van oude militaire voeruigen op het Willemsplein” om naar bepaalde locatie’s in de virtuele tour te selecteren.

Tijdens het fotograferen van het plateau bij fontein werd ik toegeroepen om te stoppen want de oude militaire voertuigen stonden klaar om te vertrekken voor de Parade.
De Burgemeester Noordanus en vertegenwoordigers van de landmacht en veteranenorganisaties namen plaats in legervoertuigen en om 14.20 uur ging de Parade van start.

De Vaandeldrager

Ik mocht mee rijden met de radio jeep. Vanuit de radio jeep heb ik vele gewone foto’s gemaakt. De parade bestond niet alleen uit oude militaire voertuigen maar er deden ook pipe-bands en drumbands mee hierdoor werd een speciale sfeer gecreeërd.
Om 15.55 uur was de parade ten einde en de Taptoe op het Willemsplein was reeds begonnen. Er was veel belangstelling.

Parade
Met dank aan fotografen Corné Hannink en Frans Versteden
Parade

Alexander informeerde mij dat hij nog wat langer bleef om naar de Taptoe op Willemsplein te kijken.
Hier had ik de 3e mogelijkheid om bolpanorama foto’s te maken, het was licht bewolkt en de zon liet zich niet zien. De meest ideale plek om bolpanorama’s te maken was op de trappen voor het Paleis–Raadhuis. Ik vroeg iemand van het Oranje-comite of ik daar foto’s mocht maken.
Met toestemming ben ik daar foto’s gaan maken.

Klik hier en ga naar pagina “Taptoe met pipe- en drumbands voor bevrijders op het Willemsplein Tilburg” om naar bepaalde locatie’s in de virtuele tour te selecteren.

Het was een hele eer om deel te nemen met de Bevrijdingsrit.
Ik dank vereniging Keep Them Rolling en met name Alexander van Venrooij mede eigenaar van “Museum 40–45 in Loon op Zand om deze onvergetelijke mooie ervaring bevrijdingsrit/Parade mee te mogen maken.


André Wils
Zaterdag 25 oktober 2014

Taptoe
Taptoe

Meer foto’s bekijken klik hier en ga naar pagina slideshow.
U kunt ook de slideshow stoppen en foto’s selecteren.

[Welkom] [Nieuws] [Projecten] [Virtuele Tour] [In aanloop op......] [Museum '40 - '45] [17 september 1944] [War Cemetery] [Operatie "Pheasant"] [Operatie "Colin"] [27 oktober 1944] [Brits Ereveld] [28 oktober 1944] [29 oktober 1944] [Pools Ereveld] [Bosch en Duin] [Bevrijdingsrit] [Invasie Willemsplein] [Taptoe Willemsplein] [Invasie de Lind] [Aangenaam verrast] [71 jaar bevrijd] [90 Wilhelminakanaal] [Contact]