Bergen op Zoom

Logo

Bergen op Zoom & Tholen verzetsgroep

De verzetsgroep uit Bergen op Zoom o.l.v. kantoorbediende Petrus Juten (25) organiseerde een overval op het distributiekantoor van zijn woonplaats.
Hij stond in contact met een groep uit het nabijgelegen Tholen.
Hieruit kwamen landbouwer Jacob Hage (22), bakker Jacob Everaers (26) en de student Cornelis Wagtho (22).
Hage en Everaers verschaften wapens aan Wagtho, die zelf ook aan de overval deelnam.
Distributieambtenaar Harmen van Rossum (27) uit Bergen op Zoom deed ook mee.
Hij had de sleutel van de achterdeur van het distributiekantoor gegeven. De bewaking van het kantoor bestond uit een agent, die neergeslagen werd en uit twee gepensioneerden, die zich niet verzetten.
De bedoeling was, dat de overvallers een raam zouden inslaan, zodat het op een inbraak zou lijken. Helaas lukte dat met geen mogelijkheid, want het was van draadglas.
Het openen van de kluisdeur met de voorhamer lukte evenmin, terwijl gezegd was dat dit zeker zou moeten lukken, omdat het een gammel muurtje was.
Door de poging het raam in te slaan, werd het de Duitsers al snel duidelijk hoe alles in zijn werk moest zijn gegaan en werden allen uiteindelijk gearresteerd.
De vijf werden eerst overgebracht naar Breda en daarna naar de Polizeigefängenis Haaren (NB). Zij werden beschuldigd van de overval, het in bezit hebben van wapens en munitie en het in brand steken van een opslagplaats van de Duitsers. Ook zij werden ter dood veroordeeld.

Met dank aan Henk Peters vele werk om deze uniek historische gegevens te verzamelen en heeft uitgegeven op pdf formaat op internet.

Henk Peters, Udenhout  20 mei 2009

[Welkom] [Nieuws] [Projecten] [Virtuele Tour] [In aanloop op......] [Museum '40 - '45] [17 september 1944] [War Cemetery] [Operatie "Pheasant"] [Operatie "Colin"] [27 oktober 1944] [Brits Ereveld] [28 oktober 1944] [29 oktober 1944] [Pools Ereveld] [Bosch en Duin] [Bevrijdingsrit] [Invasie Willemsplein] [Taptoe Willemsplein] [Invasie de Lind] [Aangenaam verrast] [71 jaar bevrijd] [90 Wilhelminakanaal] [Contact]