Altijddurende bijstand

Logo

Onze Lieve Vrouwe van Altijddurende bijstand

flash

Virtueel rond kijken bij O.L.V. van Altijddurende Bijstand  

html5

Klik hier voor HTML5 gebruikers zoals voor Apple computers, iphone en ipad maar ook natuurlijk Windows computers en meer......

 

Onze Lieve Vrouwe Altijddurende Bijstand

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Overig
Ontwerper: Frans Mandos (schildering), Jos Donders (muur)
Onthulling: 27 oktober 1945

Beschrijving: Vorm en materiaal
Het monument 'Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand' in Tilburg is een bakstenen kapel met een ingemetselde icoon van Maria met kind. Boven de beeltenis is een afdakje aangebracht. Aan weerszijden bevindt zich een lantaarn. Onder de icoon zijn twee plaquettes ingemetseld. Op de plaquettes zijn de namen van oorlogsslachtoffers aangebracht.
De schildering van Frans Mandos is een kopie van de icoon van Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand in de kerk van San Alphonso te Rome.

Restauratie
In 2001 is de icoon gerestaureerd door Geert Hüsstege. Hierbij is gebruikgemaakt van duurzame materialen.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Ringbaan-Zuid/Groenstraat te Tilburg.
Het monument 'Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand' herinnert de inwoners van Tilburg aan de bevrijding van de stad in 1944 en aan de blokploegleden en buurtbewoners van de wijk Broekhoven die tijdens deze strijd zijn omgekomen.
Bij de bevrijding van Tilburg op 26 en 27 oktober 1944 werd er hevig gevochten in de wijk Broekhoven. De leden van de vrijwillige luchtbeschermingsdienst van blok 611 deden in het heetst van de strijd aan Maria de belofte om een aan haar gewijde kapel te stichten als ze de gevechten zouden overleven.
Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van de heer C.P.M. van Deurzen (die blokhoofd was van de door de gevechten getroffen wijk Broekhoven) en van het comité 'Straatkapel blok 611'.

Oprichting
Het monument is onthuld en ingezegend op 27 oktober 1945 ter gelegenheid van de eerste viering van de bevrijding van Tilburg.


Bron:  Website National Comité 4 & 5 mei

pic_icoon_olv650
pic_altijddurende_tekst650
[Welkom] [Nieuws] [Projecten] [Virtuele Tour] [In aanloop op......] [Museum '40 - '45] [17 september 1944] [War Cemetery] [Operatie "Pheasant"] [Operatie "Colin"] [27 oktober 1944] [Brits Ereveld] [28 oktober 1944] [29 oktober 1944] [Pools Ereveld] [Bosch en Duin] [Bevrijdingsrit] [Invasie Willemsplein] [Taptoe Willemsplein] [Invasie de Lind] [Aangenaam verrast] [71 jaar bevrijd] [90 Wilhelminakanaal] [Contact]
Free Counter
Free Counter