Aangenaam verrast

Logo

Aangenaam verrast tijdens bevrijdingsrit.

Tijdens de bevrijdingsrit Tilburg, Oisterwijk en Moergestel op 25 oktober j.l. ben ik aangenaam verrast  -hiervan was ik niet van op de hoogte- dat er een persoonlijk standbeeld is opgericht van de bevelhebber Generaal sir Colin Muir Barber van de 15e schotse divisie.
En nogal op een belangrijke plaats -bij het riviertje de Reusel- tijdens de opmars van de 15e schotse divisie. Het standbeeld van generaal Barber kijkt uitgestrekt naar oostelijke richting naar de Brug over de Reusel, Luitenant Archibald Fletcher en Alex Somerville, manschappen van de 3e Tank Battalion Scots Guards vinden de brug opgeblazen door de duitsers. De opmars van de 15e schotse divisie is tot stilstand gekomen, een churchill bruglegger-tank wordt aangevraagd vanuit de corridor.

Monument Generaal Barber positie bushalte

Klik hier of op bovenstaande foto om de virtuele tour te starten op deze locatie.

Twee weken later heb ik dit monument bezocht en diverse bolpanorama’s en foto’s gemaakt. Het was mooi weer en de zon scheen, ik heb drie plaatsen gekozen namelijk vanaf de bushalte in de schaduw, voor het standbeeld en richting het riviertje de Reusel waar de Generaal naar kijkt. De zon was de spelbreker want onverwacht kreeg ik lensflare dit heb ik gedeeltelijk kunnen oplossen.
Thuis ben ik verder gaan zoeken op internet en heb een belangrijke kaart gevonden waar het riviertje de Reusel en Moergestel centraal staan “Map 8 Liberation of Tilburg”, met dank aan het regionaalarchief Tilburg. Bij deze map heb ik de generaal centraal in de map geplaatst bij Moergestel het riviertje de Reusel. Bij de bevrijding van Tilburg kan zeer zeker niet de bevelhebber ontbreken van de 15e schotse divisie.

Map 8 uitgebreidt met kenmerken door André Wils voordat Tilburg bevrijd werd

Klik hier of op bovenstaande foto om naar de map pagina te gaan om in te zoomen.

Bij het monument van Generaal Barber heb ik drie bolpanorama’s in een virtuele wandeling gemaakt maar ik heb twee bestaande bolpanorama’s toegevoegd namelijk Monument Scotland the Brave en het Paleis van Tilburg gefotografeerd vanuit Willemsplein.
Waarom het Paleis van Tilburg? Na enig zoekwerk blijkt dat: een dag na de bevrijding werd de Schotse generaal Barber door burgemeester Van de Mortel ontvangen op het Paleis-Raadhuis. Hij ontvangt de bronzen legpenning van de gemeente Tilburg, met dank aan het regionaalarchief Tilburg. Deze bronzen legpenning is te bezichtigen in het Nationaal Schots museum in Schotland.
In de virtuele tour is deze bronzen legpenning en foto te bezichtigen via een hotspot op Willemsplein voor het Paleis van Tilburg.

generaal Barber gehuldigd
generaal barber kijkt richting de brug over het riviertje  de Reusel
generaal barber kijkt neer  op monument 15th Scottisch Division
generaal barber legpenning Tilburg

Klik hier en ga naar de pagina van Generaal Barber.

Klik hier en ga naar de pagina Churchill bridgelayer.

Klik hier en ga naar de pagina Map 8 Liberation.

Klik hier en ga naar de pagina van Virtual Tour Generaal Barber.

[Welkom] [Nieuws] [Projecten] [Virtuele Tour] [In aanloop op......] [Museum '40 - '45] [17 september 1944] [War Cemetery] [Operatie "Pheasant"] [Operatie "Colin"] [27 oktober 1944] [Brits Ereveld] [28 oktober 1944] [29 oktober 1944] [Pools Ereveld] [Bosch en Duin] [Bevrijdingsrit] [Invasie Willemsplein] [Taptoe Willemsplein] [Invasie de Lind] [Aangenaam verrast] [71 jaar bevrijd] [90 Wilhelminakanaal] [Contact]