40 - 45  Tilburg

Logo

Opdat wij niet vergeten, Gebeurtenissen 40 - 45 Tilburg.

4 mei en 5 mei “Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.”

Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven. We vieren dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in AziŽ en dat we sindsdien in het Koninkrijk der Nederlanden vrij zijn van oorlog en onderdrukking.

In Tilburg zijn talloze gedenktekens die herinneren aan oorlog, verzet en bevrijding.

Er zijn 4 monumenten uitgekozen die op internet zijn te bezichtigen. Hiervoor heb ik een speciaal eerbetoon gemaakt met muziek van het Wilhelmus en de tekst uit het Herdenkingsboek “Het Leven der Gestorvenen is neergelegd in de Herinnering der Levenden”.

Ter ere van
10 mei 1940 - Bombardement Noordstraat 59,
26 mei 1944 - Monument W.A.J. Berkelmans,
9 juli 1944 - Herdenkingskei voor 3 RAF piloten,
17 maart 1945 - Coba Pulskens,
wordt het wilhelmus gespeeld tijdens de bewuste bladzijde uit het Herdenkingsboek.
Zodra het wilhelmus is beŽindigd kan men inzoomen op de bladzijde van het herdenkingsboek, door links - onder in het scherm staat de image "Kapel OLV ter nood" - te klikken, gaan we naar de Bolpanorama van het heden ten dage monument.

Klik hier en ga naar * 10 mei 1940 - Bombardement Noordstraat 59.
Het is oorlog, er vallen bommen. Ook in Tilburg, in de Noordstraat. In deze, toen drukke winkelstraat, valt een bom tussen het winkelend publiek met dertien doden als gevolg.

Klik hier en ga naar * 26 mei 1944 - Monument W.A.J. Berkelmans Stadskantoor. Het monument is een reliŽf ter nagedachtenis aan deze ambtenaar en verzetsman.

Klik hier en ga naar * 9 juli 1944 - Herdenkingskei voor 3 RAF piloten.
Deze 3 piloten zijn op 9 juli 1944 gefusilleerd ten huize van de verzetsstrijdster Coba Pulskens.

Klik hier en ga naar * 17 maart 1945 - Coba Pulskens.
Verzetsstrijdster Coba Pulskens is vergast in het concentratiekamp RavensbrŁck op 17 maart 1945.
 

Kijk ook naar pagina Herdenkingsboek in de Kapel OLV ter Nood Tilburg.

In aanloop op 17 september & 27 oktober 2014

Klik op foto en ga naar pagina in aanloop op......

Overzicht Gedenktekens in Tilburg
Klik hier en ga naar pagina overzicht gedenktekens.

[Welkom] [Nieuws] [Projecten] [gratis e-cards] [QR-code] [Google Maps] [Belangstelling cd-rom] [40 - 45  Tilburg] [Streetview kermis] [Herdenkingsboek] [bladmuziek] [One penny] [Wilhelmina-kanaal] [Market Garden] [Virtuele Tour] [In aanloop op......] [Museum '40 - '45] [90 Wilhelminakanaal] [Contact]