28 oktober 1944

Logo

Virtueel rondwandelen in het “Museum 40 - 45  Loon op Zand”

De 51th Highland Divisie heeft Loon op Zand 28 oktober bevrijd.
Operatie “Collin” was destijd een onderdeel van Operatie “Pheasant”.

Zeventig jaar na de bevrijding staat de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog onverminderd sterk in de belangstelling. Nederland telt maar liefst 80 musea waarin de Tweede Wereldoorlog centraal staat, en het aantal is nog steeds groeiend en lijkt niet stil te staan.
Dit zijn veelal kleinere, particuliere musea (zoals “Museum 40 - 45  Loon op Zand”), die vooral gericht zijn op de lokale en militaire geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Over de hele linie neemt de belangstelling voor de militair historische aspecten van de oorlog toe. Ook de publieke belangstelling voor de oorlogsmusea is spectaculair gegroeid: ten opzichte van 20 jaar geleden is het bezoekers aantal verdubbeld.

De geschiedenis van de oorlogsmusea is onlosmakelijk verbonden met de politiek van de herinnering. De jaren 40-45 zijn nog altijd een moreel ijkpunt van de Nederlandse samenleving.
Ervaren en beleven: Het oorlogsverleden vraagt anno 2014 om concrete en meer tastbare presentaties. ‘Authenticiteitsbeleving’ is daarbij een sleutelwoord.
De bezoeker van nu wil het verleden als het ware voelen en wil ‘echtheid’ in de vorm van authentieke voorwerpen, het bezoeken van ‘echte’ historische plekken (zoals monumenten en gedenktekens) en de identificatie met persoonlijke verhalen.
Hier speelt “Museum 40 - 45  Loon op Zand” een centrale rol met de lokale en militaire geschiedenis onlosmakelijk van Loon op Zand, Tilburg en Breda.  

In Loon op Zand staat een bijzonder museum met een unieke verzameling.
Frans van Venrooij, inwoner van dit dorp, verzamelt al ruim 50 jaar spullen die uit de tijd
van de Tweede Wereldoorlog komen. Zijn zoon Alexander helpt hem daarbij ook al weer 25 jaar. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is wel in de voormalige schoenstikkerij, verbouwd tot museum, te vinden. Het zijn fraaie spullen. Zo staat er o.a. een Amerikaans veldhospitaal met o.a. een operatie tafel en Duitse BMW R12 uit 1938 met zijspan opgesteld. In  het midden staan poppen opgesteld met verschillende uniformen, zoals een binnenlandse strijdkracht met leren jas en fiets. Uniformen van de bevrijders van Tilburg, Loon op Zand en Breda, 15e Schotse divisie, Prinses Irene Brigade, 51e Highland Divisie en 1e Poolse pantser divisie. Een Canadees in camouflagepak en een vliegenier van de Duitse Luftwaffe. Verder zijn er veel foto’s, kranten, radio’s, verbandtrommels en zendapparaten en niet te vergeten een grote verzameling van pakjes en busjes sigaretten uit die tijd, zowel van Amerikaanse, Engelse, Duitse als Nederlandse makelij,  o.a. het merk.”Amateurs” van de Elshoutse fabrikant Van Liempt. Bijzonder zijn ook de Japanse lucifermerken met propaganda daarop.

Welke systemen VT Museum 40 - 45

Bolpanorama fotograaf André Wils heeft 20 locaties gekozen in het museum en hiervan een virtuele wandeling gemaakt zodat men dmv hotspots (pijlen) van de ene locatie naar de andere locatie kunnen navigeren. De tour start met een intro scherm dat automatisch verdwijnt en oproepbaar is met de info knop. Muziek en automatisch ronddraaien kan men ook uitzetten. Een andere manier van navigeren kan met het selecteren van kleine fotootjes oftewel thumbnails.
Een sfeer volle tour die een impressie geeft van wat het “Museum 40 – 45 Loon op Zand” te bieden heeft. Wilt u persoonlijk de sfeer beleven is een bezoek aan dit museum zeer zeker de moeite waard.

iPad - iPhone
flashlogo
html5logo

Deze virtuele tour is af te spelen met Browsers op Desktop PC (Windows, Mac, Linux), zoals Flash & html5, Tablet, iPad, iPod, iPhone, Android en meer.
Klik hier en start Virtuele Rondwandeling in dit “Museum 40 - 45   Loon op Zand”.

klik op image en start de VT Museum 40 - 45

In het “Museum 40 - 45  Loon op Zand” zijn de bevrijders van Tilburg en Loon op Zand te zien.
Klik hier en ga zelf een kijkje nemen in het unieke “Museum 40 - 45 Loon op Zand”.

Bevrijders Tilburg en Loon op zand

Klik hier en ga naar pagina Foto’s Loon op Zand.

[Welkom] [Nieuws] [Projecten] [Virtuele Tour] [In aanloop op......] [Museum '40 - '45] [17 september 1944] [War Cemetery] [Operatie "Pheasant"] [Operatie "Colin"] [27 oktober 1944] [Brits Ereveld] [28 oktober 1944] [29 oktober 1944] [Pools Ereveld] [Bosch en Duin] [Bevrijdingsrit] [Invasie Willemsplein] [Taptoe Willemsplein] [Invasie de Lind] [Aangenaam verrast] [71 jaar bevrijd] [90 Wilhelminakanaal] [Contact]
Free Counter
Free Counter