17 september 1944

Logo

De meeste belangstelling ging naar de dramatische gebeurtenissen rond de Rijnburg in Arnhem. Omdat er weinig aandacht is geschonken wat er ten zuiden van Valkenswaard afspeelde, wil ik hier dmv van deze pagina een indruk geven naar de gebeurtenissen op zondag 17 september 1944. “Valkenswaard in de schaduw van Market Garden”.

Voor uitgebreide informatie en foto’s klik hier en ga naar de website “Valkenswaard in de schaduw van Market Garden”.

Wat gebeurde zondag 17 september 1944?

S’middags om 14.00 uur begon het inleidend artillerie-bombardement dat ook Valkenswaard teisterde. Ruim driehonderd kanonnen richtten hun vernietigende kracht op een zeer smal gedeelte van het duitse front. Links en rechts van de weg werd een strook van niet meer dan 800 meter en over een diepte van 8 kilometer geheel omgeploegd.
Om 14.35 uur sprak luitenant Keith Heathcote van de Irish Guards, staand in de koepel van de voorste Sherman, in zijn microfoon: chauffeur ..... rijden!
Klik hier of op onderstaande image en ga naar pagina inleidend artillerie bombardement.

klik op image Inleidend artillerie bombardement en bekijk video

10 minuten na de opmars (14.45 uur) van de geallieerden Market Garden grondtroepen ten zuiden van Valkenswaard vonden hevige gevechten plaats waar 9 sherman tanks in een duitse hinderlaag van Kampfgruppe Walther werden vernietigd.

Even leek het erop dat de opmars van het geallieerde Market Garden grondleger al na tien minuten tot stilstand was gekomen. Het geallieerden Market Garden grondleger bevrijdde Valkenswaard op de eerste dag van Market Garden.
Klik hier of op onderstaande image en ga naar pagina hevige gevechten.

klik op image hevige gevechten en bekijk video

Omstreeks 15.00 uur worden de eerste foto’s bij Odiliahoeve ten zuiden van Valkenswaard vastgelegd door Bill Warhust oorlogsfotograaf van dagblad Times.

Rond 17.30 uur bereikten de Irish Guards de stenen Brug over de Dommel en daar stopten de tanks voor hergroepering.

Om 18.00 uur besloot Oberst Walther zijn hoofdkwartier naar Leende te evacueren.

Buiten was het al donker, of de eerste Britse tanks naderen behoedzaam de markt.
Een nachtelijke verovering van een brandend dorp was ook voor de Britten een uitzonderlijk iets.
Het Marktplein, het Florapark en de Luikerweg werden volgeparkeerd met vrachtwagens en tanks. De Britten sloegen hun bivak op voor de nacht. Zij zetten de aanval op Eindhoven niet voort. Langzaam daalde de nachtelijke stilte neer op Valkenswaard. Burgers gelijk militairen sliepen.

Maandag ochtend 18 september ontwaakt bevrijd Valkenswaard.

18 september Irish Guards Markt Valkenswaard
[Welkom] [Nieuws] [Projecten] [Virtuele Tour] [In aanloop op......] [Museum '40 - '45] [17 september 1944] [War Cemetery] [Operatie "Pheasant"] [Operatie "Colin"] [27 oktober 1944] [Brits Ereveld] [28 oktober 1944] [29 oktober 1944] [Pools Ereveld] [Bosch en Duin] [Bevrijdingsrit] [Invasie Willemsplein] [Taptoe Willemsplein] [Invasie de Lind] [Aangenaam verrast] [71 jaar bevrijd] [90 Wilhelminakanaal] [Contact]
Web Counter
Web Counter